Počasí
Nepršelo. Takže si troufám říct, že počasí přálo. Ráno sice sluníčko na obzor povylezlo, ale po většinu dne bylo schované. Rozhodně se vyplatil teplejší svrchní oděv. Ale co chtít od prvního říjnového víkendu, že? Hlavně absenci deště.
Vstupné
Pokud jste si na webových stránkách rezervovali místo, vyšla vás vstupenka na 60 Kč. Což je velmi dobrá cena, i vzhledem k tomu, že vstupenku bylo možno proměnit na welcome drink: tím bylo buď pivo z Chotěboře nebo sklenička vína či prosecca z Wine Food Marketu a Vinařství Nechory.
Co lidé? Nebylo jich moc?
Trochu jsem se bál množství přihlášených lidí v rámci rezervačního systému: 1400. Při mé matné vzpomínce na malé Ohradské náměstí se mi číslo jevilo příliš veliké. Ale pokud tedy opravdu tolik lidí branami festivalu prošlo, klobouk dolů: netvořily se žádné zásadní fronty, nikde jste nemuseli dlouho čekat (tedy až na stánek Dish). Množství jídel, jejich příprava i servírování bylo skvěle uzpůsobeno festivalovému provozu.
Klasické dilema: co ochutnat?
Pokud jste dorazili ve dvou-ve třech, mohli jste "ujíst-ochutnat" v podstatě všechna jídla z nabídky. Sice bylo psáno, že porce budou dvou třetinové oproti klasickým porcím v restauracích a cena jednoho jídla se bude pohybovat kolem 100 Kč, ale nakonec byly porce spíše poloviční a ceny nižší. Například ve stánku restaurací Na Kopci / Na Konci bylo hlavní jídlo za 70 Kč, stejně jako kančí ragú u stánku Kastrol. Celé menu u Gao Den pak stálo 90 Kč.
A samotné jídlo?
Asi nejvíc jsem si užil u stánku restaurací Na Kopci / Na Konci. Kachní roládu s kaštanovou nádivkou, dýňovým pyré a krevety na červeném curry s jasmínovou rýží jen tak něco nepřekoná. Jejich tataráček sice byl také lahodný, ale roláda i krevety prostě úžasné.
Poprvé jsem díky Ohrada Food Festivalu ochutnal i jídla z restaurace Gao Den. Nejvíc jsem se těšil na Banh Mi, v poslední době hodně medializovanou domácí vietnamskou bagetu s grilovaným vepřovým masem. Rozhodně nezklamala. I nesmažené závitky s kuřecím masem, krevetami, zeleninou a čerstvými bylinkami byly skvělé.
"Domácí" Kastrol nabídl na Ohrada Food Festivalu z předkrmů například zvěřinovou paštiku nebo kuřecí galantinu s kachním foie gras. Jako hlavní jídlo bylo servírováno kančí ragú se šípkovou omáčkou, bramborovými noky: docela dobré, i když maso trochu tuhé. Nejlepší u stánku Kastrol byly jednoznačně povidlové taštičky s cukrem, máslem a ořechy. V soukromé soutěži mých chuťových pohárků o nejlepších pokrm festivalu se perou s kachní roládou.
Hamburger od Dish jsem neochutnal. Fronta se zdála být tak na 30-60 minut, čekat se mi nechtělo. Zvláště, když všude okolo bylo tolik dobrého jídla na degustaci.

Cestu domů zpříjemnil nákup u stánku Wine Food Market: prosciutto, sýry, čerstvá bageta. A do kelímku prosecco. Aby cesta lépe ubíhala.
Co říct závěrem?
Vsadit na kvalitu místo kvantity se vyplatilo. A díky zúčastněným restauracím Na Kopci, Na Konci, Kastrol, Dish, Wine Food Market, Gao Den, pivovaru Chotěboř, Vinařství Nechory, Mydva Filter Lab a kavárně Bílá vrána, se ukázal Ohrada Food Festival jako velmi životaschopný projekt.