9. července 2014

Old Rosie Scrumpy

Moje první setkání se "scrumpy" ciderem se uskutečnilo v prodejně Talpress, kde jsem pořídil Old Rosie Scrumpy (39,- Kč, 7.3 % alkoholu, 0,33 l) firmy Westons. Jedná se o silně alkoholický, jemně perlivý, polosuchý cider, který kvasil a dozrával ve starých dubových sudech, díky čemuž má mírně zakalený vzhled.

Jméno Old Rosie dostal po starém parním válci vyrobeném v roce 1921, kterého před lety majitelé nalezly zaprášený a v desolátním stavu na zahradě. Po rekonstrukci nyní slouží jako atrakce pro turisty.

Už po vypití první skleničky si řeknete, že pojmenování po parním válci není úplně od věci. Ale zatímco původnímu Old Rosie bych se do cesty postavit nechtěl, několika třetinkami stejnojmenného cideru se nechám převálcovat kdykoliv.

Ale opravdu pozor! Jen tak pro nic za nic se v Anglii neříká: "Kolik lidí je potřeba na vypití jednoho džbánku Scrumpy cideru? Tři. Jeden pije a dva ho podpírají".



Co vlastně znamená v názvu slovo "Scrumpy"? Inu, na počátku všeho prý bylo slovo "scrimp", které znamenalo "šetřit". Postupem času se přeměnilo ve "scrump" a podle jedněch pamětníků se začalo slangově používat v ne zrovna lichotivém smyslu: "šetříte", když si bez vědomí majitele sadu posbíráte spadaná jablka ze země, případně natrháte malá jablka, která zbyla na stromech po sklizni. Dle dalších pamětníků se slovem "scrumpy" začalo označovat také doslova "rozmašírování" jablek "na maděru".

Odtud bylo už jen kousek k tomu, aby se cider, vyrobený právě z ovadlých, scvrklých, "ukradených" a rozmačkaných jablek začal označovat jako "scrumpy". Vžila se i fráze: "These apples are of no good but to make scrumpy", volně přeloženo jako "tahle jablka nejsou nic moc, uděláme z nich scrumpy".

Dnes se jako "Scrumpy" označují cidery, které jsou vyrobeny dle těch nejstarších postupů. Kvašení probíhá přirozenou cestou z celých jablek (ne z jablečné štávy), nepřidává se cukr ani voda, nepasterizuje se, ani nesytí oxidem uhičitým. V podstatě, když si doma děláte vlastní cider, vyrábíte více méně Scrumpy. I velké pivovary mají jako takovou malou bokovku právě jednu značku, kterou nevyrábí pro masovu spotřebu, ale věnují jí náležitou pozornost ve smyslu tradic. Firma Westons má právě Old Rosie.