18. července 2014

Magners Original (Irish Cider)

Kdykoliv se vyskytnu v supermarketech Tesco, neodolám a pokaždé pár třetinek tohoto cideru zakoupím. Je pravda, že není z nejlevnějších, ale je opravdu dobrý. Má oranžovo-růžovou barvu a v chuti je cítit příjemný poměr mezi kyselostí a sladkostí. Dodnes se vyrábí tradičně a poctivě z jablek ze sadů v irském Clonmelu (celkem 17 odrůd). Z nich se lisuje jablečná štáva, která kvasí po dobu osmi týdnů. Zkvašená tekutina se pak přeleje do dřevěných kádí, kde několik měsíců zraje.

Cider začal vyrábět William Magner v Irsku v  roce 1935 a hned od počátku s ním slavil velký úspěch. Už dva roky poté odkoupil od Magnera padesátiprocentní podíl ve firmě velký anglický výrobce ciderů HP Bulmers. A když se William po válce rozhodl s podnikáním skončit, Bulmers koupil i druhou půlku firmy a přejmenoval cider vyráběný podle Magnerovi receptury na Bulmers Original.

Od té chvíle se datuje vznik dvou ciderů, které jsou pojmenované stejně: ten irský podle Magnerovi receptury a prodávaný pouze v Irsku, a ten původní anglický, který se prodával v Anglii a ve zbytku světa. Přestože dnes jsou již firmy, tedy irská i anglická, oddělené a mají jiné majitele, název Bulmers pro své výrobky používají stále obě.

Protože irský Bulmers získával na větším a větším ohlasu, rozhodli se jej majitelé v roce 1999 začít vyvážet i mimo Irsko. Jenomže s názvem narazili: "Bulmers" celosvětově smí totiž používat pouze anglická firma. A tak se majitelé rozhodli prodávat v zahraničí irský Bulmers jako Magners.

Takže když přijedete do Irska a dáte si Bulmers Original, pijete onen původní nápoj podle Magnerovi receptury. Ale když přijedete do Anglie a dáte si Bulmers Original pijete pro změnu původní Bulmers anglický.