Kdykoliv se vyskytnu v
supermarketech Tesco, neodolám a pokaždé pár třetinek
tohoto cideru zakoupím. Je pravda, že není z nejlevnějších, ale je opravdu dobrý. Má
oranžovo-růžovou barvu a v chuti je cítit příjemný poměr mezi kyselostí a
sladkostí. Dodnes se vyrábí tradičně a poctivě z jablek ze sadů v
irském Clonmelu (celkem 17 odrůd). Z nich se lisuje jablečná štáva,
která kvasí po dobu
osmi týdnů. Zkvašená tekutina se pak přeleje do dřevěných kádí, kde
několik měsíců zraje.
Cider začal vyrábět William
Magner v Irsku v roce
1935 a hned od počátku s ním slavil velký úspěch. Už dva roky poté
odkoupil od Magnera padesátiprocentní podíl ve firmě velký anglický
výrobce ciderů HP Bulmers. A když se William po válce rozhodl s
podnikáním skončit, Bulmers koupil i druhou půlku firmy a přejmenoval
cider vyráběný podle Magnerovi receptury na Bulmers Original.
Od
té chvíle se datuje vznik dvou ciderů, které jsou pojmenované stejně:
ten irský podle Magnerovi receptury a prodávaný pouze v Irsku, a ten
původní anglický, který se prodával v Anglii a ve zbytku světa. Přestože
dnes jsou již firmy, tedy irská i anglická, oddělené a mají jiné
majitele, název Bulmers pro své výrobky používají stále obě.
Protože irský Bulmers získával na větším a větším ohlasu, rozhodli
se jej majitelé v roce 1999 začít vyvážet i mimo Irsko. Jenomže s
názvem narazili: "Bulmers" celosvětově smí totiž používat pouze anglická
firma. A tak se majitelé rozhodli prodávat v zahraničí irský Bulmers jako Magners.
Takže když přijedete do Irska a dáte si Bulmers Original, pijete onen původní nápoj podle Magnerovi receptury. Ale když přijedete do Anglie a dáte si Bulmers Original pijete pro změnu původní Bulmers anglický.