Již od roku 1728 se na malou vesničku Aspall upírá zrak všech milovníků "zkvašeného jablečného moštu". Od tohoto data zde totiž rodina Chevallierů vyrábí prvotřídní cydery. Určitě se nenechejte zmást názvem "cyder" psaným s ypsilon. Dříve se vedly gramatické spory, jestli psát "cider nebo cyder", a přestože se u ostatních výrobců dnes spíše setkáte s názvem obsahujícím měkké
"i", Aspall jako firma si ponechala původní, staletími prověřený název s ypsilon.
Aspall
cydery jsou stejně jako většina ciderů "blended", tedy vyráběny z
několika odrůd jablek (například Cox, Russet nebo Bramley). Z nich se
nejdříve vytvoří jablečný mošt, který se následně nechá zkvasit. Podle oficiálních stránek se do moštu přidávají vinné kvasinky, konkrétně kvasinky vyšlechtěné v oblasti Champagne. V současné době jsou cydery dodávány v
krásných, nápadných lahvích, které jsou replikou láhve používané ve
dvacátých a třicátých letech minulého století.
Aspall Dry Premier Cru
(láhev 0,5l, 7 % alkoholu, 79,- Kč) je cyder se slámovo-zlatavou
barvou, je suchý, docela perlivý, kyselejší a chutná skoro jako skutečné
perlivé víno.