26. dubna 2016

Je pro vás důležité, jaké pivo se čepuje v restauraci, kam se chystáte na oběd nebo na večeři?

Je pro vás důležité, jaké pivo se čepuje v restauraci, kam se chystáte na oběd nebo na večeři? Pro mě je v posledních letech čím dál těžší přinutit se jít na místa, která se z pohledu pivního řadí mezi "velkopivovarskou klasiku". Dát si někde dobré jídlo a zároveň i zajímavé pivo, vidím jako velký problém.

Produkce piv z minipivovarů raketově stoupá v mnoha zemích světa a Česká republika není výjimkou. Pokud ale tento fakt postavíme vedle pivní nabídky většiny českých restaurací, člověk by mohl nabýt dojmu, že se o žádnou revoluci vlastně nejedná.

Nedávno provedla v Anglii společnost SIBA (Society of Independent Brewers) průzkum, z jehož výsledků plyne následující: jeden ze tří dotázaných by chodil častěji do restaurací, kdyby restaurace nabízely větší množství piv z malých pivovarů (např. lokálních).

Nick Stafford ze společnosti SIBA říká: "Piva z minipivovarů jsou v Anglii stále populárnější a restaurace, které tuto věc rozpoznaly a začaly nabízet větší škálu zajímavých piv, prosperují."

Většina restaurací nicméně stále klade větší důraz na vinný lístek než na pivní nabídku. Podle zmiňovaného průzkumu je prý důvodem obava o ztrátu příjmů. Tuto obavu nehodlám nijak zpochybňovat (podobně se majitelé restaurací nejspíše dívali nebo dívají na problém zákazu kouření v restauracích).

Ale je to samozřejmě škoda. V dnešní době není vůbec složité pivní nabídku rozšířit ani z pohledu technologického (správné vybavení atd.), a už vůbec ne z hlediska nabídky. Vždyť nemusí jít jenom o piva točená. Spousta minipivovarů prodává svůj sortiment i ve skleněných lahvích, takže restaurace můžou nabízet pivo právě takto.

Nechci říkat, že se v této věci nic neděje. Jistě, existují restaurace nabízející piva z malých pivovarů (namátkou Matušku, Únětice nebo Břevnov). Nicméně, pokud si uvědomíme, že je v ČR pravděpodobně v provozu nějakých 25.000 tisíc podniků, je tu stále velký prostor na růst.