14. dubna 2015

Cvíkov Klíč 12°

Cvíkovská dvanáctka nazvaná Klíč je nepasterizovaný světlý ležák, který kvasí v otevřené spilce a následně zraje v ležáckých tancích minimálně 40 dnů. Minulý týden jsem ho měl poprvé a žádná velká hitparáda to tedy není...

Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo 72 cvikovským měšťanům od pozemkové vrchnosti oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a začleněn do podniku Severočeské pivovary. Politika centralizace výroby do velkých měst se nevyhnula ani pivovaru ve Cvikově - byl uzavřen v lednu 1968.

Zdevastovaný a chátrající areál koupil v roce 2013 novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit po téměř půl století přerušenou tradici výroby piva. Po necelém roce od zahájení rekonstrukce byla uvařena první várka spodně kvašeného světlého ležáku.