Asi není překvapením, že mě nejvíc bavil Matuška Vánoční Extra IPA 19°. Holt, na co Matuškové sáhnou, to se většinou povede. I tento speciál má své kvality a docela dobře se pije. Je voňavý, v chuti sladší, s hořkým dozníváním.
Docela zajímavé pivo uvařili v Chlumci. Sládek si vyhrál s igrediencemi (skořice, hřebíček, badyán), a podle mě se mu docela podařilo do piva dostat chuť a vůni Vánoc. Celý večer bych ho pít nechtěl, ale tu si dáte vanilkový rohlíček, tu pro změnu skleničku piva...
Úplně špatně nechutnal Vánoční vídeňský speciál z Letin - lehce nasládlý, plnější, jen trochu chmelový, polotmavý ležák. Ani Kocouři z Varnsdorfu úplně nenudili, i když ani nijak zásadně nebavili. Jejich Christmas Ale má plnější tělo, cítíte chuť kávy, oříšků. A je hořký.
Ovšem zbylá čtyři piva už byla tragédie.
Ihned po otevření láhve Vánočního Porteru z Děčína jsem zasténal. "Sváteční Porter s příchutí vanilky" bohužel chutná jako studená, hořká, nedobrá káva.
Piva z Chýně mám docela rád, ale Vánoční speciál se letos nepovedl. Nevyrovnaná chuť, podivná pachuť, k pití ne moc vhodné. Beskydský pivovárek nabídl tmavou hořkou vodu bez chuti a zápachu... Nejspíš jsem měl nějakou špatně skladovanou láhev. Těžko říct. Ale je mi líto, nemohl jsem ho vůbec dopít. Stejně jako Krakonoše: slabý říz a podivně kořeněná chuť z něj udělala pro mě naprosto nepitelnou záležitost.
A Vánoce jsou za námi...