22. ledna 2015

The Pub. Krátká úvaha s možná trochu odsuzujícím závěrem. Ale nemohl jsem si pomoct.

Osobní zkušenosti s čepováním piva nemám žádné a jsem rád, že mi půllitr v restauracích běžně přistává na stole bez mé námahy. Proto jsem se do The Pub nijak zvlášť netěšil. Pozvání ale nešlo odmítnout. 

Znáte síť restaurací The Pub? Jedná se o podniky, kde si pivo čepujete sami. U každého stolu je pípa, obsluha vám přinese půllitr a vše ostatní je už na vás. Chápu "zábavně turistický" efekt, zvláště když se nabízí český Pilsner Urquell, celosvětově známá pivní značka. Ale pokud se podívám blíže na smysl celého, jsem trochu v rozpacích.

Asi se shodneme, že chuť piva záleží i na tom, jak je pivo načepované. Do hry vstupuje mnoho faktorů: čistota trubek, kterými pivo proudí do půllitru, dobře vychlazené a umyté sklenice, ovládání výčepu atd. Čistotu trubek jako obyčejný zákazník v restauraci sice neovlivníte, ale ostatní faktory už musíte brát v potaz, pokud se rozhodnete do The Pub vyrazit.

Celý večer jsem s pípou zápasil a nebyl schopen "vytvořit" nic jiného, než takzvaného čochtana: pivo čepované na jeden zátah a bez pěny. Takhle to nezní špatně, ale moc dobře to nechutnalo a rychle větralo. Myslím si, že fakt čepování piva na jeden zátah a bez pěny neznamená, že jsem čepoval opravdového čochtana. Spíš to byl takový "ala čochtan".

Sledoval jsem lidi zápasící s výčepem u vedlejších stolů a nemůžu se zbavit následujícího, trochu kacířského dojmu: The Pub se mi zdá být v podstatě největší sítí restaurací v Česku, kde se čepuje nejhorší pivo.