3. července 2014

Aspall cyder

Již od roku 1728 se na malou vesničku Aspall upírá zrak všech milovníků "zkvašeného jablečného moštu". Od tohoto data zde totiž rodina Chevallierů vyrábí prvotřídní cydery.

Určitě se nenechejte zmást názvem "cyder" psaným s ypsilon. Dříve se vedly gramatické spory, jestli psát "cider nebo cyder", a přestože se u ostatních výrobců dnes spíše setkáte s názvem obsahujícím měkké "i", Aspall jako firma si ponechala původní, staletími prověřený název s ypsilon.

Aspall cydery jsou stejně jako většina ciderů "blended", tedy vyráběny z několika odrůd jablek (například Cox, Russet nebo Bramley). Z nich se nejdříve vytvoří jablečný mošt, který se následně nechá zkvasit. Podle oficiálních stránek se do moštu přidávají vinné kvasinky, konkrétně kvasinky vyšlechtěné v oblasti Champagne.

V současné době jsou cydery dodávány v krásných, nápadných lahvích, které jsou replikou láhve používané ve dvacátých a třicátých letech minulého století.

Několik výrobků společnosti Aspall se dá pořídit i v Praze, například v prodejně vydavatelství Talpress. Neodolal jsem a pár lahví zakoupil, konkrétně tuto trojici: Aspall Dry Premier Cru, Aspall Draught a Aspall Organic.

Aspall Dry Premier Cru (láhev 0,5l, 7 % alkoholu, 79,- Kč) je cyder se slámovo-zlatavou barvou, je suchý, docela perlivý, kyselejší a chutná skoro jako skutečné perlivé víno.


Aspall Organic (láhev 0,5l, 7 % alkoholu, 79,- Kč) má zlatou barvu a udržuje dlouhý suchý závěr na patře. Slovo "organic" v názvu odkazuje k tomu, že je vyroben z chemicky neošetřovaných jablek.


Aspall Draught (láhev 0,5l, 5,5 % alkoholu, 69,- Kč) je suchý cyder s lehce slámovou barvou a květinovo-jablečným aroma. Vyniká plnou chutí vybraných směsí jablek, zejména Russet, která v ústech dlouho doznívá. Je perlivý, středně suchý.


Aspall cydery jsem pořídil bez předchozích znalostí a představ, co mám vlastně od nich očekávat.

Asi nejvíce mě potrápila "vlajková loď" firmy pojmenovaná Dry Premier Cru. Opravdu chutná skoro jako sekt a já zrovna dvakrát "perlivým vínům" neholduji.

Organic je v oficiálních materiálech popisován jako cyder, který není pro každého a ocení ho spíše znalci". Za znalce se rozhodně nepovažuji, ale jeho hořkosladká chuť mě bavila.

A Draught? Výrazná chuť, ze všech tří nejméně perlivý. Ten se doma určitě neztratí.


Zdroje:
http://napoje.talpress.cz/katalog/1-cider.html
http://eshop.dobrycider.cz/online-obchod/kat/anglicky-cyder-aspall
http://www.emdrinks.cz/uvod/o-produktech/aspall
http://www.jizni-svah.cz/2011/08/jabcaky-cider-cyder-cidre-i-sidra.html
http://www.artisanalimports.com/data/docs/Aspall%20Book.pdf