Rád jezdím na hrnčířské trhy do Berouna. Málokdy sice dovezu domů nějaké hrnečky, hrnce nebo mísy, ale prakticky vždy zakoupím pár kousků piv z pivovaru Berounský medvěd. Po aktuální zkušenosti ale s touto tradicí budu muset přestat.
Pivo Zlatý kůň jsem ochutnal poprvé a je to velké zklamání. Podivná zatuchlost, podivná hořkost. Po jedné skleničce jsem si musel doslova vypucovat jazyk. Opravdu nedobré pivo. Nerad pivo vylévám, ale nešlo jinak...
První zmínky o vaření piva v Berouně se vztahují k roku 1295, kdy král Václav II povýšil Beroun na královské město a měšťanům udělil právo várečné a sladovnické. V měšťanském pivovaru se vařilo pivo do roku 1978, kdy byl jeho provoz zastaven.
V roce 1998 oživili vaření piva v Berouně manželé Mayerovi, kteří založili rodinný pivovar Berounský medvěd. Pivo je zde vyráběno spodním kvašením z tradičních surovin. V zásobě sladu je pivovar soběstatečný – vlastní totiž sladovnu v nedaleké obci Suchomasty.